.
Nadmierne spożycie produktów zawierających metioninę przez kobietę w ciąży może prowadzić do rozwoju schizofrenii u jej dziecka – wynika z badania opublikowanego w magazynie „Molecular Psychiatry”.
![http://www.senior.pun.pl/_fora/senior/gallery/2_1503129380.jpg](http://www.senior.pun.pl/_fora/senior/gallery/2_1503129380.jpg)
Metionina to organiczny związek chemiczny występujący naturalnie w produktach spożywczych, takich jak mięso, nabiał i rośliny strączkowe.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine (USA) w badaniu na myszach wykazali, że wysoka zawartość metioniny w organizmie ciężarnych samic wpływa na zmianę ekspresji genów rozwijającego się płodu i skutkuje występowaniem u potomstwa symptomów schizofrenii – choroby z grupy zaburzeń psychotycznych.
Badacze zainspirowani wynikami badań sugerujących, że wstrzyknięcie metioniny pogarsza przebieg choroby u pacjentów ze schizofrenią, postanowili przeprowadzić kilka eksperymentów na gryzoniach. Ciężarnym samicom wstrzykiwali dawkę metioniny trzykrotnie przewyższającą dzienne spożycie. Zaobserwowali, że u potomstwa rozwijały się charakterystyczne dla schizofrenii objawy m.in.: nadaktywność, deficyty w relacjach społecznych czy upośledzenie pamięci.
Terapia popularnymi lekami przeciwpsychotycznymi – haloperidolem i klozapiną – przynosiła pożądane efekty u badanych zwierząt. Młode myszy cierpiące na symptomy schizofrenii doświadczały poprawy funkcjonowania.
„Metionina jest jednym z bloków budulcowych białek. Nie jest wytwarzana przez nasze organizmy, więc musi być przyswajana. Nasze badanie podkreśla bardzo istotną rolę nadmiernego spożywania metioniny podczas ciąży w rozwoju płodu, co może wywierać długotrwały wpływ na funkcjonowanie potomstwa. To bardzo ekscytujący obszar badań, który – mamy nadzieję – będzie dalej eksplorowany” – podsumowuje współautorka badania Amal Alachkar.
https://psychiatria.esculap.com/news/14 … hizofrenii
.
|